Hidrofobik Kum

Kelime anlamının birebir çevrilmesi ile anlamı ortaya çıkmaktadır. Hidrofobik yani suyu sevmeyen, sudan hoşlanmayan anlamlarına gelmektedir. Hatta denilebilir ki suyu sevmeyen, sudan korkan kum tanecikleri olarak da adlandırılması yapılabilmektedir. Bu kumun bilinen en önemli özelliği suya atıldığında ıslanmıyor ve taneciklerinin bir arada kalıyor olmasıdır. Peki bu kumun nasıl hazırlandığı hakkında fikri olan var mı desem?
Bunu yapmak için bazı malzemelere ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu malzemeler renkli kum, metal kek kalıbı, su geçirmezlik spreyi, fırın ve koruyucu gözlük...
Şimdi yapılması gereken öncelikle kek kalıbına kumu güzelce düzgün şekilde yayıyoruz, kumdaki bütün nemin uzaklaşması için fırında yaklaşık 1 saat 200 derece ısıtma işlemine tabi tutuyoruz. Fırından çıkarılan kum oda sıcaklığına gelinceye dek soğumaya bırakılır. Bu işlemi yapmadan önce etrafından dışarıya bir yayılma olmayacak şekilde kontrolü yapılmalıdır. Soğuduktan sonra koruyucu gözlük takılarak su geçirmezlik spreyini kumun üzerine dikkatli şekilde sıkıyoruz. 1 saat kurumaya bırakıyoruz. Ancak  10-15 dakikada bir sallayarak uçucu gazların kumdan uzaklaşmasını sağlamış oluyoruz.
 Peki, kimyada bu olay nasıl açıklanmaktadır. Şöyle ki hidrofobik kum su moleküllerini iterek kendi molekülleri içinde barınmasını, sokulmasını engeller. Aslında çevremizde bu özelliğe sahip maddelerde mevcuttur. Örneğin; petrol, yağ, bazı ağaç yaprakları gibi...

Kimya alanında kullanılmak üzere hidrofobik molekül davranışı sergileyen sentetik maddeler de üretilmiştir. Bunlara en önemli örneklerden biri deneyde de kullandığımız su geçirmezlik spreyi de gösterilebilir. Bunun yanında su geçirmeyen ayakkabılar, montlarda üretilmektedir. Daha kolay temizlenebilen halı da üretilmiştir. İnşaat sektöründe su geçirmesi istenmeyen yüzeylerde kullanılan sıva ve harçların malzemesini oluşturmaktadır. Kalsiyum stearat hidrofobik ajan olarak kullanılan bir malzemedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Günlük Yaşamda Kullandığımız Kimyasallar

Adli Kimya

Rakı Su Katılınca Neden Beyazlar?