Rakı Su Katılınca Neden Beyazlar?

     Rakı üretilirken çeşitli kimyasal işlemlerden geçmektedir. İlk olarak üzümler temizlenir, şıra haline gelen üzümler pastörize edilerek maya ile fermante edilir ve alkollü sıvı elde edilir. Bu sıvı kolonlu distilasyon ile damıtılarak suma elde edilir. Suma bakır imbiklerde anason tohumu ile damıtılır. Bu işlem sonucu rakı elde edilir. Orta kısmı alkol oranı yüksek olup göbek adı verilir. Su eklenerek içilecek alkol düzeyine getirilir. Bu aşamalarda havalandırma yapılır, olgunlaşması sağlanır. Rakı şişelenmeden önce en az 1 ay dinlendirilmelidir.
     Anason yağı alkolün içinde çözünmektedir. Ancak su içinde çözünmemektedir. Ve rakıya su katılınca su alkolde çözündüğü için alkol anason yağını bırakarak suyu çözer buda anason yağının ışığı kırması nedeniyle beyaz renge bürünür. Anason yağını suyun fıskiyeden fışkırmasıyla oluşan beyaz renge bürünme benzer olaylardır.
     Rakıya su katıldığında alkol oranı 38 derece altına indiğinde beyaz renge döner. Ve tekrar alkol katarak oranı artırırsanız yine şeffaf hale döneceğini göreceksiniz. 
     Rakıdan zevk almak, tadını almak isteyenler genelde az su katarak içerler ki vermiş olduğu rahatlık daha fazla hissedilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Günlük Yaşamda Kullandığımız Kimyasallar

Adli Kimya